Eperdzsem és szörp

Imádok mindent, ami eperből/eperrel készül. Ezért az elsők között szerettem volna megosztani az idei eper befőzés végeredményét. 🙂 Az elmúlt évek alatt kísérletezgettem a számomra legmegfelelőbb lekvár és dzsem elkészítsével. A fő szempont az volt, hogy ne kerüljön bele semmi mesterséges adalék. Eleinte csak a gyümölcs cukor kombóval kezdtem, de elvesztette a gyönyörű színét. Majd belekerült a citrom és a borkősav. Így a lekvár tökéletes lett, de a dzsemhez kellett még valami ami sűríti. Ekkor találtam rá a pektinre. Természetes zselésítő anyag. Így a dzsem is tökéletes lett. A szörp meg a ráadás. 🙂

IMG_2492

Hozzávalók:

  •  3 kg eper
  • 2 kg cukor
  • 1 db citrom
  • 2 kk. borkősav
  • 20 g pektin
  • 4-5 nagyobb vagy 8-10 kisebb méretű befőttes üveg
  • 2db 1 literes szörpös üveg

Az epreket megmossuk és kicsumázzuk. Majd egy nagyobb tálba öntjük. Jól összetörjük egy krumplinyomó vagy a kezünk segítségével. Hozzáadunk fél kiló cukrot, elkeverjük és állni hagyjuk pár órát vagy egy éjszakát.

Az üvegeket, amikbe tölteni szeretnénk majd a dzsemet és a szörpöt jól kisterilizáljuk. Van aki a sütőben teszi, van aki a mikróban, én a tűzhelyen szoktam ezt megtenni. Forralok egy nagy lábosban vizet és pár percre bele teszem mindegyik üveget. Ezután lecsöpögtetem és egy tálcára helyezem az üvegeket. Vigyázok, hogy ne nyúljak a szájukhoz. Így biztos steril marad. Ugyan ezt a fedőkkel is megteszem. Ebből a mennyiségű gyümölcsből a fent leírt üveg mennyiség telt meg nekem. Lehet többet is készíteni, de nálunk még van a tavalyi lekvárból is egy kevés. Így nem bátorkodtam idén is annyit eltenni.

Előveszünk egy lábost, amiben a szörp fog készülni. Ráteszünk egy szűrőt, majd arra egy textilpelenkát vagy konyharuhát. Így teljesen tiszta lesz a lekvár. Az anyagon keresztül leszűrjük az előzőleg állni hagyott gyümölcsöt. Jól átnyomkodjuk, hogy jó sok szörp legyen. Kb. 2 liter lesz ebből a mennyiségből. A fennmaradt gyümölcsöt egy másik lábasba tesszük.

A léhez adunk még fél kiló cukrot, fél citrom levét, 1 kk. borkősavat és ízlés szerint vizet. Az első forrásig főzzük, majd leszedjük a habot a tetejéről. Steril üvegekbe töltjük. Pár percre fejre állítjuk az üvegeket és szárazdunsztba helyezzük.

A szárazdunszt azért kell, hogy lassan hűljön ki a szörp és a dzsem, ezzel is növelve az eltarthatóságot. Én úgy szoktam kivitelezni, hogy egy nagy takaróba bugyolálom be az üvegeket és másnap amikor kihűltek kiveszem őket és mehetnek is a polcra.

Visszatérve a dzsemhez. A darabos eperhez adunk 1 kiló cukrot, fél citrom levét, 1 kk. borkősavat és forrásig főzzük. Majd botmixer segítségével pürésítjük.  Ezután visszatesszük főni. Lehabozzuk és hozzáadjuk a pektint. A pektinhez érdemes az 1 kiló cukorból félre tenni úgy 10 dkg-t és abban elkeverni, mert ha magában adjuk hozzá akkor becsomósodik. Kicsit még főzzük míg sűrűsödik, majd üvegekbe töltjük. Ezeket is fejre állítjuk pár percre majd mehetnek a takaró alá.

A dzsem isteni kalácson, palacsintába töltve és hasonló finomságokhoz. A szörp fogyasztható vízzel vagy akár mojito ízesítése képpen. Nálam ez lett az idei nyár favorit hűsítője. 🙂

20140803_155719

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!