Egyben az első blog bejegyzésem is. 🙂 Régóta nagy kedvencnek örvend a sajttorta nálam. Egy idő után elkezdett a kíváncsiság az elkészítés felé sarkallani. Vajon megtudom-e csinálni? Hallottam sok rémhírt róla, de aztán utána olvastam. Nagyon egyszerű, vagy legalábbis nem a legbonyolultabb torták egyike. Sok keresgélés után ráakadtam egy igazi olasz receptre. Azóta ezt használom. És nem készült még el anélkül, hogy valaki el ne kérje a receptjét. Ez magáért beszél. 🙂 Eper öntettel a legeslegfinomabb.
u.i.: Sajnos a fotó nem a legjobb, mert barátnőn születésnapjára készült.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 25 dkg ricotta
- 15 dkg barna cukor
- 3 db tojás
- 4 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A kekszes alaphoz:
Az öntethez:
Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, vagy krumplinyomó segítségével összetörjük. A vajat felolvasztjuk, és a kekszhez keverjük. A tortaforma alján elegyengetjük. Ebben egy üvegpohár segítségünkre lehet, ha tökéletes eredményt szeretnénk. Mehet a hűtőbe, míg a krém elkészül.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
A tojásokat a cukrokkal habosra verjük. Hozzáadjuk a tejet, és tovább keverjük. Ezután beleöntjük a mascarponét és a ricottát, majd legvégül a lisztet keverjük bele. Ráöntjük a kekszes alapra. A sütő aljába helyezünk egy vízzel teli edényt. (Ez opcionális, van ahol írják, hogy kell, van ahol nem. Én így próbáltam, és azóta így is maradt.) Betesszük az előmelegített sütőbe a tortát. Kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. (Sütőfüggő az időtartam és a hőfok is. Én a vége fele lejjebb veszem a hőmérsékletet, meg ne égjen az alja. De légkeverésesen nincs vele gond.) Látszik, ha már barnul a teteje, akkor jó. Ha kihűlt, kivesszük a formából.
Az öntethez az epret a cukorral feltesszük főni. Hozzáadunk egy kevés citromlevet, épp, hogy csak összeforraljuk, és kész is.
A végére pedig egy itthonra készített változat, nem hagyományos formában. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: